Friday 6 January 2017



Lego maniaci, hor sa na hrad!



Maniak je človek postihnutý nejakou mániou. Mánia je vysvetľovaná ako vášnivá záľuba v niečom, vášnivé oddanie sa niečomu.
Lego maniak je teda človek, ktorý našiel vášnivú záľubu v hračkách LEGO. Som to ja?  Moja rodina, manžel, deti, susedia, priatelia, známi? ... Som či nie som? ... Nie som si istá. Isté však je, že LEGO nám prináša potešenie, našim deťom a aj nám rodičom. Takže, ak aj vy cítite niečo podobné a túto radosť zdieľate aj vo vašej rodine "Hor sa na hrad!" Aký? Trenčiansky, máte už len pár dní. Čaká na vás:

Lego výstava "Farebný svet v kocke",  v dňoch 5.11. 2016 - 29.1.2017 
... Fabuland kolekcia, Duplo ZOO, Lego friends, Star Wars, Harry Potter, Egypt, hrady, western, piráti (ostrov a lode), vlaky, Lego technic, modely áut, modely poľnohospodárskej techniky, 2 veľké mestá,  svetové stavby, strašidelná ulica (Ghost Busters + Monsters), M-tron clasic space, Rockový festival, kosto a pravdaže hrací box pre deti ...
Vstupné je  vrámci Okruhu A (Dolný hrad) bez sprievodcu:
Dospelý 2,5 Eur
Deti do 6 rokov a študenti 1,5 Eur
Deti od 3 do 6 rokov 0,50 Eur

Stačilo slov, začína video:




Čo na to Wikipédia?
LEGO je rad stavebnicových produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť Lego Group. Názov „Lego“ je odvodený z dánskych slov „le godt“, čo v preklade znamená „hraj sa dobre“. Lego Group založil dánsky tesár Ole Kirk Christiansen. Začal s výrobou drevených hračiek a koncom 40.rokov 20.storočia spoločnosť začala vyrábať plastové hračky. V 50.rokoch bol vytvorený moderný dizajn klasickej Lego kocky, ktorý bol patentovaný v roku 1958 a tento dizajn sa používa dodnes.
Základným produktom spoločnosti sú teda tzv. "lego bricks" malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, minifigúrkami a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek, napríklad automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel, záleží len na fantázii staviteľa.
V roku 1978 sa začali vyrábať aj tzv. Lego minifigúrky. Pre farbu pleti bola zvolená sýta žltá farba, aby sa tým predišlo rasovej diskriminácii. Až v roku 2004 sa v licencovaných stavebniciach začali používať realistické farby, ktoré odrážajú pleť hercov, ktorí stvárnili dané postavy. 
Najdlhšie vyrábanými sériami sú Lego City (zobrazujúce mestský život), Lego Castle (stredoveké hrady a rytieri) a Lego Technic (špeciálne mechanické stavebnice), v súčasnej dobe je veľmi obľúbená aj séria Lego Friends, pre dievčatá.
V 90. rokoch 20. storočia začali vyrábať licencované série. Úplne prvou bola Lego Star Wars, ktorá zaznamenala obrovský úspech a až dodnes je najpopulárnejšou a najpredávanejšou licencovanou Lego sériou. Medzi iné populárne témy patrí Lego Batman, Lego Harry Potter, Lego Angry Birds a Lego Minecraft. 
Tešme sa s Legom!

No comments:

Post a Comment